top of page

Volba mnohdy není jednoduchá

,,Začínal jsem vidět, jak absolutní zlo dovede, vedle svých dalších vlastností, člověka především absolutně ochromit.'' - William Styron


Autor knihy ,,Sophiina volba'', tedy William Styron se narodil roku 1925 ve Virginii. Aktivně se zapojil do 2. světové války a po ní se zaměřil na literaturu. Chvíli pracoval jako nakladatelský redaktor, později se ale vydal na dráhu samotného spisovatele. Ve svých dílech se Styron snaží poukázat na hrůzy války a otroctví, hledá odpovědi na nezodpovězené otázky těchto témat a dokáže se takřka dotýká nejcitlivějších strun lidské duše.


Děj knihy ,,Sophiina volba'' se ze začátku odehrává v roce 1947 v brooklynském penzionu, kam se přistěhuje mladý začínající spisovatel Stingo. Ten se velmi rychle spřátelí se svými sousedy Sophií a jejím přítelem Nathanem.

Ze začátku se zdá všechno v pořádku, postupem času ale zjišťujeme, že v minulosti se stalo něco hrozného, co jak Sophii, tak Nathana změnilo. Nathan je velmik agresivní a často svou přítelkyni bije a nazývá nechutnými a urážejícími přezdívkami.

V jednu chvíli začne Sophie vyprávět mladému Stingovi svůj životní příběh, který se odehrává v Polsku za 2. sv. války. V jednu chvíli se Sophie dostane do koncentračního tábora v Osvětimi, kde je hned ze startu vystavena nejhorší otázce, kterou matka může dostat. Mladá polka si musí vybrat, koho ze svých dvou dětí nechá žít a koho pošle na smrt.

Poté co si musí vybrat, je přesunuta do koncentračního tábora, odkud jí zahrání její perfektní znalost němčiny a francouzštiny. Je přesunuta do domu jednoho z důstojníků Hosse.

To všechno a mnohem víc se Stingo dozvídá po jednom z útoků Nathana na Sophii, po kterém se Sophie sesype, začne pít a vrací se ve vzpomínkách.

Po tomto incidentu se spolu Sophie a Stingo rozhonou utéct. Neutíkají však dlouho, neboť jedné noci se Sophie tajně vrátí za Nathanem.

Co se stane až to Stingo, který je celou dobu do Sphie platonicky zamilovaný, zjistí? A jak to celé dopane?




5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page