top of page

PROJEKT: TVORBA ORTOTICKO-PROTETICKÉ POMŮCKY

průběh ŘEŠENÍ PROJEKTU STUDIJNÍ PLATFORMY V OBLASTI ORTOTICKO PROTETICKÝCH POMŮCEK


Jedná se o řešení projektu studijní platforma v oblasti ortoticko-protetických pomůcek do jehož řešení jsou zapojeni žáci oboru 53-44-M/01 Ortoticko-protetický technik. Žáci z druhého, třetího a čtvrtého ročníku, zapojení do projektu úspěšně zvládli celý průběh řešení ve všech jednotlivých etapách. V první etapě projektu zpracovávali žáci rešerši, která přinesla z množství získaných poznatků celou řadu inspirací pro řešení cílů projektu. Při vytváření návrhů 3D modelů variant řešení byly získané poznatky využité při návrhu bionické ortézy. Při návrhu variant řešení byl také záměr navázat na výsledky řešeného projektu v minulém roce. Navržené 3D varianty řešení bionické ortézy zohledňovaly požadavek na modulární konstrukci, tak aby se do budoucna dala doplňovat o další moduly.

Vybraná varianta 3D modelu bionické ortézy procházela postupným vývojem, na kterém pracovali všichni členové týmu. Jednotlivé díly byly postupně vytištěné na 3D tiskárně. Vytištěné díly na 3D tiskárně se postupně připravili k montáži a následně byly smontovány do funkčního celku. Na funkčním celku nové bionické ortézy byly ověřeny požadované funkce. Současně s vývojem řídicí elektroniky pro pohyby v jednotlivých kloubech bionické ortézy byl dokončený i IoT modul. V závěrečné fázi řešení projektu došlo k propojení WiFi modulů s vhodným serverem a v současnosti proběhlo finální testovací aplikace, která umožní zadávání dat na server a jejich čtení prostřednictvím IoT modulu připojeného k internetu pomocí Wifi. V závěrečných fázích řešení projektu vstoupil do týmu také klient odborného garanta, firmy Benetronic s.r.o.. Tímto způsobem bylo možné práce na projektu i ve fázi prototypování posouvat blíže k reálnému výstupu a přiblížit tento výstup k opravdovým potřebám klientů. Potenciál projektu oceňují nejen samotní žáci, ale také osoby s pohybovým omezením. Výsledek projektu přispívá ke snížení zdravotních hrozeb typu onemocnění COVID-19 a jejich dopadů. Sestavená optimalizovaná inteligentní bionická ortéza je znázorněna na obrázku.


Obr. Finální optimalizovaná inteligentní bionická ortéza



Výstup projektu STUDIJNÍ PLATFORMA V OBLASTI ORTOTICKO PROTETICKÝCH POMUCEK č. 1010/2021/ŠaS/ představuje inteligentní bionickou ortézu začleněnou do systému IoT, která představuje:

· Současný trend nových bionických ortéz s využitím nových technologií.

· Modulární konstrukci dynamické inteligentní bionické ortézy, která se dá rozšiřovat o další moduly umožňujících zaznamenávat a sledovat časosběrná data nejen u klienta doma, ale i u odborného lékaře.

· Modulární konstrukci dynamické inteligentní bionické ortézy, která se dá rozšiřovat o další moduly, které umožní pohyb i v dalších kloubech horní končetiny člověka v závislosti na požadavku konkrétního klienta.

· Možnost využití pro krátkodobé rehabilitační účely, ale i pro vykonávání dlouhodobých pravidelných pohybových činností v závislosti na individuálních požadavcích klienta.

· Různé možnosti ovládání v závislosti na požadavku klienta, např. ovládání hlesem, dotekem na display mobilního telefonu, ústní myši apod.

· Možnost praktického využití u celé řady konkrétních vytypovaných klientů firmy Benetronic s.r.o..

· V neposlední řadě se výstup projektu začlení do výuky odborných předmětů oboru 53-44-M/01 Ortoticko-protetický technik jako např. Materiály a technologie, Odborné kreslení, Protetika apod.

· Využití při pořádání různých akcí školy a seznamovat odbornou i širokou veřejnost se získanými poznatky v ortotické praxi.


Finanční prostředky na realizaci projektu STUDIJNÍ PLATFORMA V OBLASTI ORTOTICKO PROTETICKÝCH POMUCEK č. 1010/2021/ŠaS/ byly poskytnuty z rozpočtu SMO.


Zpracoval:

Ing. Ladislav Karník, CSc. V Ostravě dne 1. 12. 2021


9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page