top of page

Planeta velí: zpomalme!

Slow living, Less waste/Eco lifestyle

Pomalý způsob života? Zní to divně pro nás, kteří žijí od malička v konzumní společnosti. Vše je okamžitě dostupné, pokažené věci jednoduše vyhodíme a koupíme znovu. Ale napadlo někoho z vás, že pokažené věci (včetně elektroniky, oblečení, dekorací, krabic od doručených balíčků apod., jednoduše prakticky všechno) můžeme recyklovat?

A právě tady se dostáváme k tomu, že Slow living se často pojí s Less waste/Eco životním stylem. Právě tato tři témata budou v mých článcích obsažena. Pro ty z vás, kteří vidí slovíčka „eco“, „bio“, „vegan“ a další, nemusíte se bát. Žádné velké zelené hnutí se tu nekoná! Zkusme se jen pozastavit a popřemýšlet, jestli by naše každodenní zvyky nešly změnit – a to s minimálním úsilím! Také se budeme zabývat oxymórony, které se mezi lidmi praktikujícími tyto způsoby života nesou. A že jich je poměrně dost!

Sama jsem ještě docela čerstvý začátečník ve všech směrech, ale důležité je začít a udržovat si alespoň malé zvyky. Jak říká jedna zahraniční influencerka:

„You cannot do all the good that the world needs, but the world needs all the good that you can do.“ – Shelbizleee

(překlad: „Nemůžeš obstarat všechno dobro, které svět potřebuje, ale svět potřebuje všechno dobro, které obstarat dokážeš.“ pozn. red.).

Teď už tedy k tomu, v čem vlastně to Slow living spočívá. Jak už jste se na začátku mohli dočíst, jedná se o kontrastní způsob života k dnešní konzumní společnosti. Ovšem nejde jen o to zpomalit a užívat si maličkosti, které v životě zažíváme – to neznamená, že jsou méně důležité – ale také se zabývá tím, jak zmenšit produkci odpadu a jeho dopad na dnešní svět.

A Less waste/Eco lifestyle pojednává především právě o zmenšení produkce odpadu a využívání především přírodních zdrojů. Spoustu lidí si to hned spojí s vegetariánstvím a veganstvím. A pak to tak taky vypadá – skoro všichni tihle lidé na nás pak vyvíjejí tlak, že pokud nebudeme papat zeleninu, tak vlastně nežijeme Less waste. Mně je teda jedno, jestli jste býložravec, masožravec nebo všežravec, za mě má všechno své pro i proti. Osobně se hlásím k všežravcům a necítím se méněcenná mezi lidmi s podobným životním stylem. Proč? Tak se na to se společně podíváme příště…

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page