top of page

Netolismus, aneb závislosti z jiné perspektivy

I v této nejisté koronavirové době se třídám 3.SČ a 2.PL poštěstilo zúčastnit se besedy s názvem „Systém péče o aktivní uživatele drog“ dne 3. 5 . 2021. Prováděl je ředitel Centra primární prevence Renarkon se svými kolegy.


Díky výkladům pracovníků Renarkonu a fotkám z terénu jsme se mohli dozvědět například, že netolismus je v dnešní době velmi rozšířená závislost na internetu, nebo že za minulý rok pracovníci vysbírali na 300 000 použitých jehel. Mě osobně nejvíce zaujala informace, že na některých veřejných místech jsou modrá světla, která znemožňují narkomanům najít si žílu a dostat do sebe další dávku.


Byl nám také vysvětlen řádný postup při nalezení injekční stříkačky: Najdeme jehlu, zavoláme městskou policii/ pracovníka Renarkonu a počkáme na místě nálezu do příjezdu příslušné osoby. Jestliže najdeme jehlu na místě, jako je sedadlo tramvaje, kde nám nezbývá nic jiného, než se stříkačky dotknout, v žádném případě to nesmíme udělat čistě rukou. Je třeba si vzít v nejlepším případě jednorázové rukavice, ale může postačit i kapesník, či sáček. Následně jehlu vhodíme do plechovky/ pet lahve/ do něčeho pevnějšího, aby se jehla jen tak neválela v koši, až se jí zbavíme. I v tomto případě je dobré oznámit to příslušnému úřadu.


Z vyprávění jsme se také dozvěděli, jaké zařízení a služby Renarkon nabízí. Třeba terapeutické centrum dělá besedy i ve vězeních v rámci prevence.


Tento rok také Renarkon slaví 20 let působnosti v Moravskoslezském kraji! Takže za mě hodně štěstí i v následujících letech a co nejvíce šťastných konců.




0 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page