top of page

K čemu je dobrý Eye tracking?

Dne 21. září se v rámci projektu AHOL TALENTI uskutečnila s Ing. Liborem Jedičkou exkurze na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Tady měli možnost studenti 2. ročníku Ekonomiky v multimediální sféře si vyzkoušet, jak funguje měření emocí nebo třeba co je to neuromarketingová strategie.


Pokud vám tyhle pojmy nic neříkají, nezoufejte.


U člověka se během několika mála minut může vystřídat spousta emocí, podle toho, na co zrovna myslí. Tohle dokáže zaznamenat grafickou křivkou podle vodivosti kůže přístroj na měření emočního napětí. Pokud člověk začne být nervózní, to znamená pomyslí na něco nepříjemného, začnou se mu mírně potit ruce, což přístroj zachytí a křivka poté roste směrem nahoru. Naopak je-li diskutované téma příjemné, křivka měření se pohybuje ve spodní části grafu. Tím, že člověk nevidí kolísající graf, nedokáže ho nijak ovlivnit. Proto bychom zařízení mohli přirovnat třeba k malé napodobenině detektoru lži.


Dále přišla na řadu neuromarketingová strategie. Jedná se o marketingovou strategii, a to například při tvoření reklam a reklamních plakátů. I zde jde o velmi zajímavý postup, tzv. eye tracking, který pozoruje pohyb očí po obrazovce, když se díváte například na nějaký obrázek či text. Přístroj poté vyhodnotí, na kterou část jste se dívali nejdéle či která Vás zaujala jako první. Podle grafických výsledků lze poté tvořit reklamy a články. Nejde jen o marketingovou záležitost, aparát lze použít i jako lékařskou či pedagogickou pomůcku, a to třeba při zjišťování poruch učení jako je dyslexie aj.


Exkurze byla velmi zajímavá a poučná. Studenti si odnesli spoustu důležitých informací, které můžou nadále využít ve svém oboru.

Beáta Neuhublová, 2EMS


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page